درخشان پرتوی از اصول کافی منتشر شد.
مختصری از زندگینامه آیتالله آقا نجفی همدانی
مفسّر ارجمند قرآن، شارح احادیث و فقیه معظم حضرت آیتالله سید محمد حسینی همدانی معروف به آقا نجفی همدانی فرزند آیتالله سیّد علی عرب در سال 1322 ق در خانواده علم و تقوی در نجف اشرف متولد شد. پدر ایشان از شاگردان مرحوم ملا حسینقلی همدانی و حاج سید احمد كربلایی و با بزرگانی ازجمله مرحوم آقای شیخ محمد بهاری همدانی حشر و نشر داشت.
آیتالله آقا نجفی همدانی در هشتسالگی با مرحوم پدرش از نجف به همدان میآید و از همان کودکی نزد پدر درس را شروع نموده و مدتی از ایشان و دیگران بهره میبرد. در سال 1343 ق به نجف اشرف بازمیگردد . چون میان پدرِ و مرحوم میرزای نائینی علاقه و دوستی دیرینه وجود داشت، فرزند خود را تحت هدایت و سرپرستی ایشان قرار میدهد. ایشان درسهای باقیمانده سطح را خدمت مرحوم آیتالله سید عبدالهادی میلانی به پایان میرساند و از حضرات آیات شیخ محمدحسین كمپانی و آقا شیخ عماد رشتی بهرهها میبرد. در سال 1345 ق پس از پایان دروس سطح، در دوره پایانی درس اصول مرحوم میرزای نائینی (م 1355 ق) شركت میكند .
آیتالله سید محمد حسینی نجفی همدانی از ابتدای شرکت در درس مرحوم میرزای نائینی بنا به سفارش مؤکد آن مرحوم با اهمیت قلم و نگارش آشنا شد. از اولین روزهای درس تمام مطالب را بهصورت دقیق و منظم مینگاشتند و برای اظهارنظر خدمت استاد ارائه میدادند. آیتالله آقا نجفی همدانی در این مدت توفیق حضور در محضر عارف نامی حضرت آیتالله سید علی قاضی را پیدا نموده و مدتی از محضر ایشان کسب فیض مینماید.
آیتالله آقا نجفی همدانی در دورانی که در دروس آیتالله نائینی شرکت میکرد مورد توجه وی قرار گرفت تا آنجا که او را به دامادی خویش برگزید. وی پس از تکمـیل مـدارج علمی نزد اساتید بزرگ نجف اشرف در سال 1327 شمسی به همدان بازگشت و به تألیف و تدریس پرداخت و پس از درگذشت پدر، امامت جماعت مسجد کولانج همدان را عهدهدار شد و به موعظه و ارشاد مردم پرداخت.
حضرت آیتالله آقا نجفی همدانی پس از عمری با برکت، در هفتم مهرماه 1375 در همدان وفات یافت و پیکرش بنا بر وصیت خود به مشهد مقدس منتقل گشت و در دارالزهد حرم مطهر رضوی در جوار امام رئوف حضرت علی بن موسیالرضا به خاک سپرده شد.
نکاتی در مورد این چاپ جدید «درخشان پرتوی از اصول کافی»
درخشان پرتوی از اصول کافی پیش از این در قم بین سالهای 1363تا 1371 در شش مجلد به چاپ رسیده است.
مؤلف در این کتاب تنها به شرح 192 روایت از جلد اول اصول کافی اهتمام نموده است و در واقع به شرح مواردی پرداخته است که به نظر ایشان لازم بوده است.
1. مؤلّف بنا نداشته بر اساس ترتیب ابواب کتاب الکافی پیش برود و معمولاً تقدم و تاخر دارد. مثلاً در مجلد اول از چاپ قدیم به شرح ابواب 23، 31، 32، 31و 35 پرداختهاند و سپس در مجلد دوم از همان چاپ به شرح ابواب 2، 4، 5، 6و 35 از کتاب التوحید مبادرت فرمودهاند. حتی گاهی یک باب را چند بار مرور فرمودهاند و روایاتی از آن را مورد شرح و بسط قرار میدهند. از آنجا که ممکن است نکاتی برای این تقدم و تأخر مورد نظر مؤلف مرحوم بوده باشد، این تنظیم مؤلف به هم نخورده است.
2. گاهی در یک بخش و یک باب نیز در ترتیب روایات اختلال پیش آمده بود که این موارد را اصلاح شده و احادیث بر اساس چینش روایات کتاب الکافی تنظیم شده است.
3. مؤلف دانشمند، بعد از نقل متن کامل یک روایت، گاهی به ترجمه آن پرداخته و گاهی نیز بدون ترجمه متن، وارد شرح فقرات مورد نظر از روایت شده است.
از آنجا که بسیاری از روایات را مؤلف ترجمه نکردهاند و ترجمههای ایشان نیز گاهی برای همه علاقه مندان قابل استفاده کامل نیست،ترجمه همه روایات به قلم شیوا و روان مترجم گرامی جناب استاد حمید رضا شیخی در پاورقی آمده است.
4. قلم شریف مؤلف محترم، مقداری سنگین و دیر فهم است. در این چاپ تا حد امکان، ویرایش صوری و علمی انجام شد و کلمات سنگین و تخصصی ترجمه گردید و بسیاری از مکررات حذف گردید.
5. ضمن ارجاع آیات قرآن کریم به سوره و آیه مربوط، متن همه احادیث الکافی، در ابتدای شرح آمده است.
6. احادیث و مطالبی که مؤلف در شرح استفاده کرده بود، همه به منابع و مآخذ خود ارجاع داده شد.
7. در حد امکان سعی شده است با تیتربندی و عنوان دهیهای مکرر، استفاده از کتاب تسهیل گردد.
8. برخی اصطلاحات فنی و اعلام ناآشنا در پاورقی توضیح داده شد.
70